Lutkovna skupina Prosvetnega društva Čemšenik se je ustanovila v letu 2015 in je na začetku štela 10 članov. Ob dolgem premisleku kje in kako bi dobili lutke, so se člani skupine odločili, da jih naredijo sami. Tako vsak igralec izdela svojo lutko in jo s tem tudi bolj ceni.


Septembra 2015 se je uprizorila premiera igre Peter in volk, s katero je skupina razveselila tako mlade, kot mlade po srcu. Lutkovna skupina je ponovitve igre izvedla po zagorskih vrtcih, dobila pa je tudi pisno pohvalo takratne pomočnice ravnateljice:
[i]”V imenu malih in velikih iz Vrtca Zagorje ob Savi se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste sodelovali v lutkovni predstavi Peter in volk.
Vodje enot so vas na kolegiju pohvalile in izrazile željo, da nas obiščete še kdaj.
Lepo se imejte in še veliko ustvarjalnih navdihov vam želimo!”[/i]


Ker so igralci kar prihajali in prihajali, je čemšeniški oder ‘postal premajhen’ za toliko igralcev hkrati, tako da se je odločilo, da se ustanovi Mladinska gledališka skupina v kateri so igralci od 14 do 20 let in Lutkovna skupina v kateri so igralci od 8 do 14 let.

V letu 2017 je lutkovna skupina že vadila novo lutkovno predstavo in sicer igro Mojca Pokraculja, ki bo premiero doživela v mesecu marcu.