JAZ SEM PA TAKO FINA

Jaz sem pa tako fina

Kulturno društvo Vidovo in Prosvetno društvo Čemšenik vas vabita na ogled komedije Jaz sem pa tako fina.

Predstava bo v soboto, 15. aprila 2023 ob 20:00 v Prosvetnem domu v Čemšeniku.

Vljudno vabljeni!

Jaz sem pa tako fina

Krojačeva vdova Angela takoj po pogrebu in bogati dediščini vidi priložnost za spremembo v življenju. Prej preprosta, dolgočasna in omejena, želi postati gosposka, gnadljiva in fina gospa.

Nerodno nagovarjanje bližnjih v mešanici slovenščine, nemščine, francoščine in „amerikanščine“, oblačenje po zadnji pariški modi, urejanje stanovanja po zadnjih smernicah in aktualnih žurnalov, je zanjo „in“. Zdrave medosebne odnose in običaje obrne na glavo, pri čemer ji, zaradi osebnih interesov, pomaga nobel gospa Sara. Tudi hči Eva ji ne uide. Da bi bila bolj nobel, jo preimenuje v Evichen, čemur pa nasprotuje, kot poroki z nobel filozofom Cvetomirjem Ružičičem, saj ima že izbranca Vaska.

Tudi brat Mito se ne more izogniti njeni preobrazbi. Z odličnim spominom in poznavanjem preteklosti jo poskuša vrniti na stare tire in v realen svet. Angelinim muham in težnji po preobrazbi ne uideta niti služabnika Jovo in Anica, katerih stara imena prav tako ne sodita v Angelin nobel svet. Anica postane Anchiken, Jovo se pa mora spretno znajti med tremi novimi imeni Jochan, Žan in Miško, ter novimi nobel zadolžitvami.

Komični zapleti, v katerih se fina gospa Angela znajde zaradi svoje neobvladljive želje po naduti petičnosti, se izražajo v smešni nerodnosti. Komedija, kjer želje in realnost niso v enakem razmerju, je tudi poučna, predvsem pa priložnost za smeh in veselje.

Režija: Anica Čuček