DOBITNIKA PLAKET DR. SLAVKA GRUMA STA LETOS GLASBENIKA

DOBITNIKA PLAKET DR. SLAVKA GRUMA STA LETOS GLASBENIKA
Mitja Tori, Luka Groboljšek in Mitja Adamlje

Dobitnika plaket dr. Slavka Gruma, ki jih v Zagorju podeljujemo ob slovenskem kulturnem prazniku za posebne dosežke na področju kulture, sta letos glasbenika Luka Groboljšek in Mitja Tori.

Luka Groboljšek je z glasbenimi nastopi začel pri desetih letih kot harmonikar, a je kmalu presedlal na bas kitaro. Kot dvajsetletnik se je 2003 pridružil Pihalnemu orkestru Svea in Big bandu Zagorje. Še vedno je član obeh ansamblov, zanju tudi sklada in piše aranžmaje.

Glasbena obzorja je širil z udejstvovanjem pri različnih zasedbah pop in rock glasbe, sodeloval je s folklornimi ansambli, godalnimi orkestri in pevskimi zbori. Od 2009 je igral pri Zasavcih, pet let zatem je predstavil Oberlele Orchestra, ki so v narodno zabavno glasbo pripeljali ukulele.

Od 2016 piše uspešno zgodbo s skupino Lagard. Ob snemanju njihovih skladb je, tudi sam studijski glasbenik, uspel povezati številne glasbenike od vsepovsod.

Občina Zagorje ob Savi mu je plaketo dr. Slavka Gruma podelila za dolgoletno uspešno glasbeno delo.

Mitja Tori je glasbeno kariero začel v trobentarskem spremstvu dedka Mraza. Od 1986 je bil član pihalnega orkestra Svea, kjer ni igral le trobente in krilnice, ampak je prevzel tudi predsedniško funkcijo. Do izraza so prišle njegove organizatorske sposobnosti, saj je bil kos velikim izzivom, kot sta bila gostovanje v Vatikanu in Moskvi.

Leta 1989 bil med ustanovitelji Orlekov, njihov član je ostal do današnjih dni. Tudi tam je prevzel poslovodna dela, saj je mendežer skupine, glavni organizator, skrbi za logistiko in stike z javnostmi.

Dejaven je bil še v nekaterih glasbenih zasedbah. Občasno je igral v duetu z bratom Juretom, prav tako je nastopal in snemal s skupino Flora in Paris, ki je nastala pred desetimi leti.

Mitja Tori je plaketo dr. Slavka Gruma prejel za glasbeno in organizatorsko delo na področju kulture.

Nagrajencema je plaketi izročil podžupan Občine Zagorje ob Savi Mitja Adamlje.

Slavnostni govornik, ki je v govoru izpostavil številne vidne zagorske kulturnike in ob tem poudaril, da v Zagorju ustvarjalci niso spregledani in imajo dobre pogoje za ustvarjanje, je bil letos režiser in scenarist Matevž Luzar, za kulturni program pa je poskrbel Slovenski oktet.

Slovesnost si je mogoče še vedno ogledati s klikom na spodnjo povezavo.