V SLOVO IN SPOMIN – JANEZ POLC (1959 – 2021)

Folklora-80PD 1982
Janez in Mira Polc s folklorno skupino ob 80 obletnici Prosvetnega društva

Komaj smo prestopili v novo leto, nismo še prav obrnili koledarja in zaključili praznikov, ko nas je dosegla žalostna novica.

Za vedno se je od nas veliko prezgodaj poslovil Tinčkov Janez. Vsi »čemšeniški prosvetarji« to sprejemamo z žalostjo in grenkobo v srcu. Prijatelji in znanci njegove generacije smo obnemeli in nismo mogli verjeti, da se je to res zgodilo. Poznali smo ga kot vedrega človeka, ki je kljub svojim zdravstvenim težavam bil vedno dobre volje. Gotovo ni bilo vedno tako, saj je zaradi svojih bolezni veliko pretrpel, a nam tega ni pokazal.

V mladih letih je bil aktiven kulturnik v našem kraju. Igral je v gledaliških predstavah, opravljal in vodil različna gospodarska dela v domu, bil predsednik Prosvetnega društva Čemšenik. Zelo rad in dobro je plesal. V narodni noši se je udeleževal različnih proslav in prireditev, največkrat s svojo ženo Miro, kasneje pa tudi s svojima sinovoma.

Delovna akcija ob prenovi Prosvetnega doma

To naklonjenost kulturi je prinesel od doma, saj je njegov oče Ludvik bil velik ljubitelj amaterskega gledališča. Ko se je poročil z Miro, se je to še pomnožilo, saj so tudi Tinčkovi vseskozi sodelovali in pomagali pri kulturnem udejstvovanju v Čemšeniku.

Starša Minka in Francelj sta to ljubezen prenesla na Miro in skupaj z Janezom sta vse to vsadila tudi svojima sinovoma Janezu in Franciju. S tem se je Janez zapisal v kroniko čemšeniške kulture in bo ostal tudi v spominu mlajših generacij.

Kljub obilici kmečkega dela so vse tri generacije veliko prispevale k plesni in gledališki dejavnosti v Čemšeniku. Ne samo v kulturi, Janez je svoj pečat dodal tudi k drugemu družbenemu življenju krajevne skupnosti in župnije Čemšenik.

Gledališka igra Županova Micka leta 1981

Prav vsi si ga lahko vzamemo za zgled dobrega očeta, moža, prijatelja, soseda, z eno besedo človeka, zavezanega tradiciji in odgovornosti do vsega in vseh okrog sebe.

Med nami je nastala vrzel, ki je ne more nihče zapolniti, a vsi smo zapisani tej poti, le da se nam zdi, da je ta pot nekaterih prekratka.

Verjamemo, da boš za vse dobro prejel bogato plačilo in miren počitek v čemšeniški zemlji, ki si jo imel tako rad.

Ohranili te bomo v lepem spominu. Vsem tvojim pa izrekamo iskreno sožalje!

Člani Prosvetnega društva Čemšenik