ODPOVED DOGODKOV ZARADI KORONAVIRUSA

Prosvetno društvo Čemšenik se pridružuje pobudi občine Zagorje ob Savi in zaradi poizkusa zajezitve novega koronavirusa trenutno ODPOVEDUJE vse dogodke v mesecu marcu, ki bi se morali odvijati v Prosvetnem domu Čemšenik.

Prireditev ob Materinskem dnevu, ki je na programu za soboto, 14.03.2020 in gledališka igra Zakonci stavkajo, ki je na programu za petek, 27.03.2020, odpadeta oziroma se prestavi izvedba za nedoločen čas.

Nastopa naše gledališke skupine v KC Delavski dom Zagorje in Gasilskem domu Kotredež , ki sta v planu za mesec april, ostajata trenutno še pod vprašajem. Vse bo odvisno od razmer z širjenjem virusa in omejitev s strani vlade Republike Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kaj je koronavirus?

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Kihajmo/kašljajmo vedno v robček ali rokav

Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

V Sloveniji je bil 4.3.2020 potrjen prvi primer s COVID-19. Število opravljenih testiranj na novi koronavirus in število potrjenih primerov v Sloveniji lahko spremljate na naslednji povezavi.

Število potrjenih primerov se spreminja dnevno. Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2 in so dostopni na naslednji povezavi, ki je v angleškem jeziku.

Seznam in zemljevid primerov okužb po svetu je v angleščini dostopen na naslednji povezavi.

Ali vas skrbi, da ste okuženi?

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), prosimo, da:

  • Pravilen postopek ob sumu na okužbo

    Ostanete doma in se izogibajte stikom z ljudmi.

  • Pokličete osebnega zdravnika oz. dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličete izven delovnega časa vašega zdravnika.
  • Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo. Če bo sum upravičen, vas bo napotil na najbližjo zdravstveno ustanovo – vstopno točko za odvzem brisa.
  • Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom.
  • Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.
  • Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo

    V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Sprotne informacije in še več podatkov o novem koronavirusu najdete na spletni strani NIJZ – na naslednji povezavi.