KONCERT V MESECU KULTURE

Bili smo na Koncertu v mesecu kulture, kjer smo v Jurijevem domu prisluhnili pevskim zborom iz Zasavja. V organizaciji MePZ Prosavus in izlaških faranov, so v soboto, 22. februarja, v dvorani Sv.Jurija na Izlakah tako nastopili MoPZ Zarja, ŽPZ KD Svoboda Dol pri Hrastniku in MePZ Prosavus.

“Slovenci smo eden redkih narodov, ki praznuje svojevrsten praznik kulture. In ta je letos že davno za nami. Ampak duh kulturnega utripa naj bi odmeval vse tja do naslednjega Prešernovega dne, zato smo nocoj tu.

 Človek je namreč čuteče bitje z mnogoterimi zanimivimi talenti in lastnostmi, ki bogatijo njega samega in ljudi s katerimi živi. Prav zato smo v letošnjem februarju ob ideji in pomoči zbora PROSAVUS oblikovali tale večer za kulturo, torej za ščepec soli v življenju naše fare in krajevne skupnosti. V Svetem pismu namreč beremo » Bodite sol zemlje«

Te zapisane besede evangelista Mateja nas spodbujajo naj življenje v fari in kraju izboljšujemo kot sol izboljša okus mnogoterim jedem. Jurijev dom pa s svojo skoraj simbolično postavitvijo vrhu griča ob znamenju križa lahko doprinaša mnogotere kulturne drobtinice Izlaškemu življu.”

Vsi zbrani prostovoljni prispevki obiskovalcev so bili namenjeni prihodnji organizaciji otroške predstave.

Moški pevski zbor Zarja

MoPZ Zarja, Trbovlje, je bil ustanovljen leta 1931 kot delavsko pevsko društvo Zarja. Zarjani so bili od nekdaj požrtvovalni pevci, predani petju, kljubovali so tudi času med 2. sv. vojno in se skoraj vsi takratni pevci vključili kot pevski zbor kulturne skupine IV. operativne cone XIV. divizije.

MoPZ Zarja

V letih svojega delovanja je zbor dosegel vidne rezultate in prejel številna priznanja: Prvojunijsko nagrado občine Trbovlje, Plaketo Tončke Čeč, Gallusovo plaketo, več priznanj z Naše pesmi v Mariboru in druga številna odlikovanja.

Zbor od nekdaj prepeva delavske in borbene pesmi, narodne in ponarodele ter umetne pesmi domačih in tujih skladateljev. Zbor je pobraten z zborom Smetana Slovanka iz češkega Kladna, prav tako z nekaterimi zbori v Sloveniji in tujini. Redno pripravijo božično-novoletno koncert v bolnici Trbovlje, sodelujejo na komemoraciji v Trbovljah, v zadnjih letih pa so se z veseljem nekajkrat odzvali povabilu k sodelovanju na prireditvi Praznik partizanske pesmi v festivalni dvorani v Ljubljani.

Zbor so v zgodovini delovanja vodili številni priznani zborovodje, zadnjih 7 let pa ga vodi Mihaela Bola. V naslednjem letu bodo obeležili 90. obletnico delovanja.

Ženski pevski zbor Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku

ŽPZ KD Svoboda Dol pri Hrastniku, je pričel z delovanjem 3. 4. 1979, kot sekcija Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku, v katerem se je v vseh teh letih zvrstilo preko 130 pevk. Nekatere so v društvu skoraj od ustanovitve, nekatere krajši čas. Srečujejo se enkrat tedensko na vajah, kljub temu pa si rade vzamejo čas tudi za druženje. Pevke so mame, babice, tete, … ravno zato so jim njihovi najbližji na prvem mestu in seveda posledično dajejo na drugo mesto svojo ljubezen do petja.

ŽPZ KD Svoboda

Vsako leto pripravijo letni koncert – nekakšen pregled, kaj vse so naredile v sezoni. Lansko leto aprila so proslavile 40-obletnice delovanja zbora. Prepevale so pesmi različnih tematik, saj le tako lahko pokažejo njihovo različnost.

V začetku letošnje sezone (2019/2020), se je zbor po dobrih 40 letih delovanja znašel v krizi. Ostale so brez zborovodkinje in nekako so le pobrskale v »lastnih vrstah« in na plano zbezale glasbenika, tolkalca, ki je septembra prevzel vodenje tega pevskega zbora. Mladi Luka Jeraj, je v zbor prinesel nov, mlad pogled na delo in predvsem moško roko v ženski zbor.

Rade se odzovejo vabilu za nastop in tako tkejo nova prijateljstva in utrjujejo stare prijateljske vezi.

Mešani pevski zbor Prosavus

MePZ Prosavus, je pričel z delovanjem dve leti nazaj, združuje pa pevke in pevce različnih starosti iz različnih koncev Zasavja, ki imajo željo kvalitetno izvajati zahtevnejšo zborovsko literaturo. V tem kratkem obdobju je zbor dosegel že kar nekaj vidnejših uspehov.

MePZ Prosavus

V letu 2017 so se pevke in pevci prvič udeležili regijskega tekmovanja pevskih zborov in za nastop prejeli zlato priznanje in 87 točk, prejeli pa so še več posebnih priznanj: za najboljšo zasedbo, ki se je prvič udeležila regijskega tekmovanja, za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi, za obetaven zbor, dirigent pa za obetavnega zborovodjo.

V letu 2018 je zbor prvič sodeloval na državnem tekmovanju pevskih zborov Naša pesem in osvojil 79 točk, kar je zadostovalo za bronasto priznanje. Istega leta je zbor osvojil na Sozvočenjih nagrado za perspektivno pevsko zasedbo, junija 2019 pa se je s svojega prvega mednarodnega tekmovanja, Zlatna lipa Tuhelja, vrnil z najboljšo oceno tekmovanja, 92,33 točk.

Ob koncu novembra 2019 je Prosavus na regijskem tekmovanju pevskih zborov osrednjeslovenske regije v Kočevju za svoj nastop prejel 90,70 točk in s tem zlato priznanje z odliko, kar je zboru ponovno odprlo pot na državno tekmovanje pevskih zborov Naša pesem, kjer bodo pevke in pevci nastopili ob koncu letošnjega marca. Zbor vse od začetka vodi Aljaž Bastič.

Foto: Marko Drobne