PROSVETA DOBIVA NOVO PODOBO

Pred dobrim letom so se v Čemšeniku pričela gradbena dela s sanacijo zemeljskega plazu, ki je že precej ogrožal čemšeniško cerkev. Plaz pa je ogrožal še nekaj hiš in pa tudi na Prosvetni dom, ki se nahaja v neposredni bližini cerkve.

Dela so se sicer začela še nekaj prej, sama gradbena dela okoli našega doma in pokopališča, pa so se začela izvajati lansko poletje, ravno v času, ko bi morali naši animatorji izvesti Oratorij, kateri je bil posledično izveden v krajši obliki in v okolici Čemšenika. Namreč zaradi del je bilo prenevarno, da bi se izvajal v dvorani in športnem igrišču, kot je to ponavadi.

Gradbena dela so vplivala tudi na delovanje našega društva. Zaradi težkega dostopa do dvorane, kjer vse skupine izvajajo vaje, so le-te večkrat odpadle oziroma so se prestavljale na drug, bolj primeren termin. Ker pa znamo “Prosvetarji” tudi v slabih stvareh najti nekaj pozitivnega, smo se odločili, da še sami izkoristimo priložnost in se posvetimo obnovi dela notranjosti.

Obnovitev notranjosti doma se je začela

Najprej smo se posvetili enemu od večjih problemov v dvorani – vlagi v stenah. Težavo smo odpravili z nakupom in montažo elektronske naprave za sušenje vlage v zidovih. S pomočjo krajevne skupnosti in predsednice KS Ane Ražun, smo uredili strop in zamenjali razsvetljavo v večnamenskem prostoru v dvorani. Nato je sledila ureditev sten po škodi, ki jo je povzročila vlaga, zraven pa se je uredil še hodnik proti wcju in garderobi. Po zaključenem “umazanem” delu obnove, smo se lotili še opreme: uredila se je še dodatna garderobna omara, vitrina, dve garderobni steni, lamelne zavese in oglasna tabla. Večnamenski prostor je dobil čisto drugačno podobo…

Prav tako pa je novo podobo dobivala tudi okolica doma. Obstoječe stopnice do dvorane so zamenjale nove, katere so doprinesle bistveno več prostora sami cesti mimo dvorane, pa tudi sam prostor pred vhodom je postal večji. Z obnovo zidu pod pokopališčem je nastala tudi nova pot proti dvorani, tako da smo dobili tudi nov dodaten dostop do dvorane. Piko na i pri novi podobi pa je naredila še nova ograja, ki sega do dvorane, ki se je sedaj nekako zlila z novo podobo centra Čemšenika.

Ker pa vsa dela z okolico še niso zaključena in ker je prišel zopet čas za letošnji Oratorij, smo se člani društva odločili na veliko pobudo Rada Pirnata, ki nam zelo pomaga z usklajevanjem in nasveti, da sami nekako uredimo normalen dostop do dvorane. Tako smo s peskom zasuli in poravnali traso pred vhodom in tako tudi našim najmlajšim omogočili varen dostop do dvorane.

Ker pa pravijo da slika pove tisoč besed, si lahko potek obnove ogledate v spodnji galeriji slik.