ZAHVALNA MAŠA OB 25 IN 30 LET DUHOVNIŠTVA

Danes smo se v Čemšeniku pri nedeljski sveti maši zahvalili za 30 let duhovništva našega župnika Janeza Mihelčiča in za 25 let duhovništva našega rojaka salezijanca Petra Polca.

»Silna je moč molitve« je novomašno geslo našega župnika Janeza in »Samo glej – in nekega dne boš videl« je novomašno geslo našega rojaka Petra. Vsako geslo nagovarja po svoje in nas vabi, da molimo zanju in za duhovne poklice, saj je žetev velika, delavcev pa malo.

Zahvala čemšeniških faranov

»Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in učite vse narode; krščujte jih v imenu očeta in Sina svetega Duha, in učite jih spolnjevati vse, koli sem vam zapovedal in glejte, jaz sem z  vami do konca sveta« (Mat 28, 18—20).

Samo glej – in nekega dne boš videl

In sta šla in sledila svojemu srcu in Matejevemu evangeliju.

Verjetno si malokdo predstavlja, kaj pomeni biti duhovnik v današnjem času. Vsi hitimo in si na piedestal postavljamo kariero in materialne dobrine, za Boga in za sočloveka pa nam zmanjkuje – zmanjkuje česa?

»Peter, zdi se mi, da si že od mladih nog vedel, da bo tvoje poslanstvo med mladimi. Danes imam čast, da se v imenu celega farnega razreda zahvalim za tvojih 25 let duhovništva, zahvalim za neomajno zaupanje v mlade, ki s svojim odnosom do Boga in do življenja nasmejanih obrazov na njim edinstven način širijo evangelij. Stalno odprta vrata tvoje pisarne vabijo, vabijo vsakega, ki si upa vstopiti. In ko vstopiš –  s seboj odneseš mir, razumevanje, spoštovanje in zaupanje.«

Silna je moč molitve

»Župnik Janez, v 30 letih duhovništva vam je bilo prav gotovo izrečenih mnogo zahval. Običajno se župnikom zahvaljujemo ob slovesnostih svetih zakramentov. Župljani župnije Čemšenik pa se vam danes želimo zahvaliti najprej za vašo pripravljenost, da ste poleg Izlaške župnije bili pripravljeni sprejeti župnijo, ki se ji ruši cerkev, župnijo, ki je imela neko negativno konotacijo. Sprejeli ste križ in z zaupanjem v Božjo moč in previdnost prišli do nas in med nas.

Hvaležni smo Vam za vse trenutke, ko po maši v župnišču postojite pri vratih, vsakemu mimoidočemu naklonite nasmeh, pozdrav ali stisk roke. S posebnim žarom v očeh podeljujete blagoslov otrokom, verouk je pri vas življenjeuk h kateremu otroci radi prihajajo. Kljub mnogim obveznostim si vzamete čas za bolnike in vse, ki ne morejo k sveti daritvi. Hvaležni smo vam za vaše zaupanje, da bomo, če bomo delali dobro in delali skupaj, enkrat spet imeli sveto daritev v naši farni cerkvi.«

Dve poti, dve daritvi, dva križa – ena vera.

Foto: Marko Drobne