OBMOČNO SREČANJE OTROŠKIH GLEDALIŠKIH IN LUTKOVNIH SKUPIN ZAGORJE 2019

Ilustracija: Polona Lovšin

V četrtek, 7. marca 2019, bo v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje ob Savi v organizaciji JSKD OI Zagorje ob Savi potekalo Območno srečanje otroških gledaliških in lutkovnih skupin Zagorje 2019.

Nastopili bodo lutkovna skupin Prosvetnega društva Čemšenik z lutkovno predstavo Bobek in barčica, gledališka skupina Žirafe PŠ Podkum z gledališko igro Žirafe ne znajo plesati in gledališki klub Zvezdogledi OŠ Ivana Kavčiča Izlake s predstavo To smo mi, najstniki.

Strokovni spremljevalec lutkovnih skupin

Matjaž Loboda (1942) je kot igralec in anima- tor sodeloval v Lutkovnem gledališču Ljubljana že od leta1953. Po študiju igre na ljubljanski AGRFT (1968) je v tem gledališču prevzel mesto umetniškega vodje in dramaturga. Težišče programa je prenesel na sodobna slovenska besedila in k pisanju pritegnil vrsto znanih avtorjev, ki so ustvarili značilno slovensko lutkovno dramaturgijo. V LGL je (do upokojitve 2006) deloval tudi kot igralec in režiser. Je pisec lutkovnih besedil, strokovnih knjig in prispevkov za različne domače in tuje publikacije.

 Območnega srečanja se bodo udeležili tudi naši lutkarji z lutkovno rpedstavo Bobek in barčica

Rezultate raziskovanj slovenske lutkovne dediščine je predstavil na več kot petdesetih razstavah doma in po svetu. V LGL je leta 1998 zasnoval program za Gledališko lutkovni studio in kot pedagog sodeloval pri njegovi realizaciji. Je dobitnik priznanja UNIMA Slovenije za prispevek k razvoju slovenskega lutkarstva in njegove promocije doma in v tujini – ter Pengovove nagrade za aktivno vlogo pri razvoju slovenskega lutkarstva. Kot strokovni spremljevalec lutkovnih skupin sodeluje tudi z JSKD-jem.

Strokovna spremljevalka otroških gledaliških skupin

Ana Ruter je po končani gimnaziji izobraževanje nadaljevala na AGRFT, smer dramska igra in umetniška beseda v letniku prof. Dušana Jovanovića in Janeza Hočevarja. Že v času študija je nastopala v predstavah v MGL, SNG Drama in Mestnem gledališču Ptuj, ter posnela nekaj študentskih filmov. Po diplomi je sodelovala z različnimi gledališči: SNG Drama Ljubljana, Anton Podbevšek teater v Novem mestu in Lutkovno gledališče Ljubljana. Leta 2009 se je zaposlila v SLG  Celje, trenutno pa deluje kot samozaposlena v kulturi. V okviru Gledališča MalihVelikih sodeluje pri otroških lutkovnih predstavah. Igrala je v nekaj TV filmih in TV serijah. Kot selektorica in članica žirije (Vizije, Linhart, otroško  gledališče) že vrsto let sodeluje tudi z JSKD-jem.