KAM NA KULTURNI PRAZNIK?

Na kulturni praznik, ko se spominjamo smrti velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, se bo po državi zvrstilo več kulturnih dogodkov.

Kulturni praznik poleg državne proslave s podelitvijo Prešernovih nagrad zaznamujejo številni kulturni dogodki in prireditve. Svoja vrata bo odprla marsikatera kulturna ustanova.

V Ljubljani lahko, denimo, obiščete brezplačen tradicionalni koncert Slovenskega tolkalnega projekta Tolčemo in pojemo v Slovenski filharmoniji ali Koncert samospevov Sabine Cvilak ob slovenskem kulturnem prazniku v operi, v Cankarjevem domu napovedujejo predstavo Prosto po Prešernu z izhodišči v Turjaški Rozamundi, Povodnem možu, Krstu pri Savici in drugih pesnitvah, ogromno dogajanja pa bo seveda znova po muzejih in galerijah, nemara osrednjih prizoriščih ob kulturnem praznovanju.

Poglejmo v muzejske nacionalke. V Narodnem muzeju Slovenije bodo v matični hiši in na Metelkovi vodili po aktualnih razstavah Zlati prah in Druga eksplozija – 90. leta, v Narodni galeriji se bodo osredotočili na izbrane umetnine iz stalne zbirke, prenovljeno postavitev del Zorana Mušiča in na aktualno razstavo Kolekcija Vugrinec, v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova pa na vodstva po obeh zbirkah in aktualnih projektih, ki se jim bo z današnjim odprtjem pridružila tudi razstava Sprijena umetnost Alena Ožbolta.

Kako izjemno Prešernova poezija zveni, če se je lotijo profesionalci, bo mogoče letos znova slišati točno opoldne ob Prešernovem spomeniku v Ljubljani pa tudi na Bevkovem trgu v Novi Gorici in Grajskem trgu v Mariboru.

Na tradicionalnem recitalu Združenja dramskih umetnikov Slovenije bodo znova nastopali igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT. Kot obljubljajo, ob vsakem vremenu. Zaenkrat kaže, da bo oblačno, a se utegnejo vremena tudi zjasniti.

Prireditev se je pred 31. leti pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Nastala je kot odgovor in protest zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže.

Osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku pri Prešernovem spomeniku v Vrbi bo uro zatem, ob 13.00, slavnostni govornik na njej pa bo Tone Partljič. Tamkajšnje obiskovalce sicer čaka kulturni program s Kulturnim društvom dr. France Prešeren Breznica, glasbenim gostom Zoranom Predinom in igralcem ter prav tako glasbenikom Janezom Škofom.

V Vrbi bo sicer zanimivo že nekaj ur pred tem. Ob 8. uri bo namreč stekel pohod po tamkajšnji Poti kulturne dediščine, ki ob rojstni hiši Franceta Prešerna povezuje tudi rojstne hiše nekaterih drugih slovenskih literatov.

Gorenjska metropola, ki si je nadela naziv Prešernovega mesta, je že tradicionalno prizorišče najbolj množičnega prešernovanja z oznako Prešernov smenj. Kranj si bo tako kot v minulih 15 letih tudi danes med 10. in 18. uro nadel podobo iz 19. stoletja, v programu na temo Prešerna in njegovega časa napovedujejo več kot 600 nastopajočih pa tudi 100 razstavljavcev domače in umetnostne obrti.

Med drugim napovedujejo koncert Slovenskega okteta na Glavnem trgu ter tradicionalno srečanje Prešernovih nagrajencev dan po podelitvi s Shodom muz na Kranjskem Parnasi. Srečanje bo v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bodo čez dan radovedneže znova povabili v zaodrje in jih popeljali po sicer nedostopnih kotičkih tega gledališča, zvečer pa bo stolp Škrlovec zasedla predstava Judovski ples Asherja Kravitza, sveža koprodukcija kranjskega gledališča z ljubljanskim Mini teatrom.

Be the first to comment

Leave a Reply